Ciorbă de Fasole cu Ciolan
Mereu am avut impresia ca aceasta ciorba este foarte complicata de facut. Dar mi-am facut curaj sa o prepar, si de atunci ne place foarte mult sa o gatim.
Un prim lucru foarte important inainte de a gati ciorba de fasole este faptul ca fasolea trebuie lasata la inmuiat in apa rece macar 8 ore inainte de preparare (De exemplu: daca gatesc seara, o voi pune dimineata; daca vreau sa gatesc dimineata, o las de seara la inmuiat in apa).
Ingrediente:
- 250 gr Fasole
- 1 Morcov
- 1 Ceapa
- 1 Radacina de patrunjel
- 1/2 Telina
- Ciolan
- O mana de patrunjel
- Sare si piper dupa gust
Preparare:
Se spala si se stoarce foarte bine fasolea care s-a lasat la inmuiat.
Morcovul si ceapa se curata si se taie cubulete.
Radacina de patrunjel si telina se curata si se adauga intregi la fiert (sau taiate in jumatate), deoarece le vom scoate la final.
Intr-o oala incapatoare, se pun legumele – atat cele taiate bucatele cat si cele intregi, fasolea, ciolanul, sarea si piperul la fiert incet pentru aproximativ 1h 30 min.
Dupa ce au fiert suficient, se scoate telina si radacina de patrunjel si se lasa la racit aproximativ 5 minute.
Dupa aceea, intr-un bol, se amesteca cu ajutorul unei lingure sau cu telul 1 lingura de faina cu 1 lingura de smantana. Cu un polonic se ia putin cate putin din ciorba si se adauga in bol, se amesteca bine astfel incat sa nu ramana cocoloase.
Compozitia se toarna cu grija in oala cu ciorba intre timp ce amestecam incet.
Se taie patrunjelul marunt si se adauga in ciorba.
Optional: Se poate scoate ciolanul din ciorba pentru a se taia bucatele si apoi pus la loc astfel incat, la servire, fiecare portie va contine si bucati de ciolan.