Tocanita cu Soia si Cartofi
Soia incepe apara tot mai des in bucatariile romanesti, si asta ma bucura foarte mult pentru ca este un aliment plin de fibre, vitamine si minerale.
Cateva Beneficii:
- Ofera cantitatea necesara de proteina vegetarienilor (sau personelor care din anumite motive nu pot consuma carne)
- Scade nivelul colesterolului
- Favorizeaza tranzitul
- Intareste sistemul osos
- Imbunatateste circulatia sanguine
Tocmai aceste motive m-au determinat sa incerc si eu o mancare facuta cu soia. Desi eram destul de sceptica, spre propria-mi surprindere, a iesit foarte gustoasa, si ne-a placut si mie si sotului meu. Mai jos aveti reteta dupa care am gatit eu:
Ingrediente:
- 60 gr soia
- 1 ceapa
- 1 morcov
- 6 cartofi de marime medie
- 1 graunte de usturoi
- 1 foaie de dafin
- 50 ml bullion de rosi
- Sare, piper
Optional:
- 1 lg pasta de ardei
- 1 lg pasta de dulceata de ardei iute
- 1 lg pasta de ardei iute
Preparare:
- Mai intai de toate, soia se lasa la hidratat (inmuiat) intr-un bol cu apa fierbinte si un amestec de condiment aproximativ 30 de minute pentru a-i da aroma.
- Intr-o oala de marime mijlocie, se pune la calit ceapa taiata marunt.
Dupa ce s-a calit ceapa, se adauga morcovul taiat feliute subtiri sau cuburi mici si se lasa la calit impreuna inca 2 minute. - Se adauga cartofii taiati cuburi mici.
Se adauga apa cca. 60 ml, bulionul, foaia de dafin, grauntele presat, sarea si piperul dupa gust. - Se lasa la fiert. Dupa ce mancarea incepe sa fiarba, se adauga soia stoarsa de apa, si se lasa la fiert la foc mic.
Cand cartofii sunt bine fierti, mancarea e gata. Se poate adauga o ploaie de patrunjel pentru un plus de aroma.