Paine de casa
De ce te-ai chinui sa faci paine acasa cand e foarte lejer si la indemana sa o cumperi de la magazin?
- E mult mai sanatoasa
- Vei avea un parfum de ‘pita calda’ in casa minunat, mai ales daca ai copii sau invitati la masa
- Este usor de facut si distractiv
Ingrediente:
- 1 kg faina de grau
- 50 g drojdie activa
- 200 ml ulei de masline
- 400 ml apa calduta
- 2 lingurite de sare
Mod de preparare:
Se dizolva drojdia in apa calduta
Se amesteca toate ingredientele intr-un bol mare
Se framanta aluatul energic pentru 4-5 min
In timpul framantarii puteti adauga ulei daca aluatul se lipeste de mana.
Dospitul painii
Eu prefer sa modelez painea si s-o las la dospit in tava in care o coc – e mai usor asa pentru mine.
Asa ca imi pregatesc tavile si hartia de copt. Ca sa pot modela hartia de copt in tava, mai intai o strang in pumn intr-un ghem si apoi sa o asez in tava.
Impart aluatul in 2 parti, ale mele nu sunt egale pentru ca folosesc o tava mai mare si una mai micuta.
Pentru dospit aveti doua posibilitati:
Asezati tava cu painea intr-un prosopel sau patura.
Dati drumul cuptorului la 30 grade si lasati sa mearga asa incet
Eu optez pentru prima varianta, clasica, mereu, si merge foarte bine.
Dupa ce painea a dospit suficient, incalezsc cuptorul la 180 grade C si o las la copt 1 h 20 min.
Dupa ce painea a dospit suficient, incalezsc cuptorul la 180 grade C si o las la copt 1h 20 min.
Cand painea s-a rumenit, e semn ca trebuie scoasa afara.
Painea se uda cu o pensula cu apa pe deasupra si lateral astfel incat coaja sa se faca moale si se mai lasa asa la racit sub un prosopel curat.