Efecte o legătură secretă a existat între Ordinul Illuminati al Weishaupt și Francmasoneriei egiptean al Cagliostro , care a fost înființată oficial în 1785, anul suprimarea ordinului Illuminati. În plus, Napoleone Bonaparte a fost inițiată de către Cagliostro Masoneriei egipteană și riturile masonice din Memphis, de Misraim și Memphis-Misraim vin în jos de la ea.

Între 1810 și 1813, în Napoli (Italia), cei trei frați Bédarride (Michel, Marc și Joseph) a primit Puterile supreme din Ordinul Misraim și – au dezvoltat ritului Misraim în Franța.

Ei au făcut – o oficial la Paris în 1814. Ritualul a fost compus din 90 de grade, luate din francmasoneria scoțian, de la martinismului și alte curente masonice, iar ultimele patru grade a primit numele de “Arcana Arcanorum.”

În 1815, în Montauban (Franța), Maica Loja a Ritului Memphis a fost constituit cu Marele Maestru Samuel Honis în calitate de șef, care a urmat, în 1816, Gabriel-Mathieu Marconis. În 1838, Jean Etienne Marconis de Nègre, fiul aceasta din urmă, a preluat Rit Memphis.

Ritul, pentru JE Marconis de Nègre, a fost o continuare a vechilor Misterii practicate în antichitate, în India și în Egipt. Constituțiile Ritului a spus: “… ritualul masonic din Memphis este continuarea Misterele Antichitatii Ritul a învățat primii oameni să aducă un omagiu divinității ….”. Ritul Memphis a ajuns la 92 și 95 de grade.

În 1881, generalul italian Giuseppe Garibaldi reîntregită riturile Memphis și Misraim și a devenit Marele Hierophante al ambelor. După moartea lui Garibaldi, în 1882, riturile a intrat într – o perioadă de “întuneric” , până la momentul, în 1890, mai multe cabane din ambele rituri au avut federale și Ritul Memphis-Misraim a apărut.

În 1900, italianul Ferdinando Francesco degli Oddi a devenit șef al Memphis-Misraim și a fost înlocuit, de englez John Jarker, în 1902. Ritul a ajuns la 97 de grade.

În 1902, germanul Theodor Reuss a stabilit Sanctuarul Suveran Memphis-Misraim în Germania , și în 1913, după moartea lui Jarker, el a devenit șeful Internațional al Ritului. În 1924, T. Reuss a trecut la Etern Est și succesiunea a fost întreruptă, cu excepția cazului în OTO (Ordo Templi Orientis), ordinul neotemplar fondat de Reuss, în 1905, în Germania. În realitate, OTO a inclus Ritul Memphis-Misraim, cu toate că într – o versiune mai redusă, în cazul în care au fost încorporate grade sale directori.

In 1909, Theodor Reuss emis o licență pentru celebrul martinista Gerard Encauss (Papus). Succesorii lui Papus au fost Charles Detre (Tedé), Jean Bricaud, Constant Chevillon, Charles-Henry Dupont si Robert Ambelain. În 1939, Jean Bricaud a trecut la Orientul Etern și a fost urmată de Chevillon. În 1944, Chevillon a fost ucis de colaboraționiștilor francezi Nazional-socialismului și a fost urmată de Dupont. Și, în 1960, Ambelain a reușit Dupont.

La 14 noiembrie, 1973, italianul Francesco Brunelli (1927-1982) , a fost numit de Robert Ambelain responsabil de rit în Italia. La 22 noiembrie, 1973, Francesco Brunelli (Nebo) – Marele Maestru al Ordinului Antic și Traditional Martinist și al Ritului Antic si Primitiv Memphis-Misraim – a fost primit cu toate onorurile din Marea Loja a Italiei, la Palazzo Giustiniani. Dar activitatea Ritului în Italia și în Marea Lojă din Italia a fost anecdotice în anii șaptezeci.

În 1981, Francesco Brunelli a contactat cunoscutul italian Frank G. inițiatul Ripel de a restructura Rit Antic si Primitiv Memphis-Misraim și situația Ritului a fost următoarea: 99º sau șef internațional al Ordinului oriental egiptean al Ritului Antic și Primitivul Memphis-Misraim, 98º sau incognito superioară (de la VIIº grade la XIIIº Ordinului Rosa Mistica), 97º sau supleant al capului Internațional, 96º sau Cap național, 1º-95º sau Dispozitivul Masonul (de la Iº la VIº Ordinului Rosa Mistica).

În reînnoit Ordinul Oriental egiptean al Ritului Antic si Primitiv Memphis-Misraim din care suntem pe cale să vorbim, de la 1º la 95º, cele 6 Operații Alchimice se găsesc și asociate cu gradele 1º-3º, 4º-33º, 34º- 42º, 43º-63º, 64º-74º și 75º-95º.