Salata de Cuscus, Ardei Copt si Dovlecel
Salata de cuscus e una din salatele mele preferate si sunt atat de multe variatii incat e greu sa te plictisesti de ea. Ardeii copti dau o tenta usor afumata care merge de minune cu dulceata rosiilor si cu ierburile aromatice. Pielita ardeilor se inegreste relativ repede dar nu va grabiti sa-i luati de pe foc. Trebuiesc lasati pana se patrund de tot si se inmoaie.
De fiecare data cand fac aceasta salata de cuscus , fac o cantitate mai mare. Ce ramane de obicei iau la pachet sau la un picnic sau chiar folosesc ca garnitura la un peste la aburi sau prajit usor.
Pentru a obtine un gust mai puternic al cuscusului se poate trage in tigaie cateva minute, fara ulei, pana se inchide putin la culoare. Eu mi-am amintit prea tarziu…
Salata de Cuscus, Ardei Copt si Dovlecel
Ingrediente
- 1 cana cuscus
- 1 1/2 cana apa
- 2 ardei rosii
- 1 ardei iute rosu
- 150 g rosii taiate forme diferite
- 1 dovlecel mare taiat felii
- 20 g seminte de dovleac coapte
- 10 g frunze de patrunjel tocate marunt
- 10 g frunze de menta tocate marunt
- 10 g frunze de busuioc tocate
- 1/2 ceapa rosie tocata marunt
Pt. Dressing
- 1 lingurita coaja de lamaie data prin razatoare
- 2 linguri zeama de lamaie
- 1 lingura otet de vin rosu
- 3-4 linguri ulei de masline extra virgin
- sare si piper
Instructiuni
- Se spala ardeii (plus ardeiul iute) si se pun la copt ori pe flacara directa ori pe gratar ori in cuptor. Ardeii sunt gata cand au toata suprafata neagra dar si o textura moale. Se transfera intr-un bol si se acopera sa se inabuse.
- Intre timp se incalzeste apa cu o lingurita de sare pana la fierbere si se adauga intr-un bol peste cuscus apoi se amesteca bine si se acopera. Din cand in cand se amesteca cu o furculita pentru a nu forma cocoloase.
- Intr-o tigaie la foc mediu se incalzeste o lingurita de ulei si se adauga feliile de dovlecel si prajesc 3-4 minute pe fiecare parte pana capata culoare.
- Intre timp se descopera ardeii, se curata de coaja clatind mainile in apa rece si se taie in forme diferite.
- Cand toate ingredientele(mai putin cele pentru dressing) ajung la temperatura camerei se amesteca bine intr-un bol mare.
- Se combina bine ingredientele pentru dressing si se adauga salatei treptat gustand si amestecand.