cuplu

Exista beneficii sau riscuri in a face sex atunci cand esti la ciclu?

O cititoare mi-a pus urmatoarea intrebare:

“Eu am citit cateva bloguri si reviste in care se sustinea faptul ca sexul in timpul menstruatiei poate sa ajute la reducerea crampelor. Exista vreun sambure de adevar in aceste povesti? Exista vreo cercetare care sa sustina asa ceva? De asemenea, exista vreun risc in a face sex in acea perioada?”

Iti multumesc pentru aceste intrebari grozave! Cu respect fata de ideea ca sexul poate sa reduca crampele si senzatia de durere in timpul menstruatiei, trebuie sa zic ca ai dreptate- chiar exista foarte multe siteuri web care fac aceasta afirmatie. Am facut o cercetare rapida si am vazut ca aceasta idee este mentionata pe WebMD, Kinsey Confidential, Medical Daily si ABC News, printre foarte multe alte siteuri web.

Cu toate acestea, nici unul dintre aceste studii nu a aratat nici un studiu specific sau sursa care sa sustina aceasta idee. Acest lucru este interesant, daca este sa luam in considerare faptul ca unele dintre aceste articole pe care le-am vazut folosesc in mod specific expresiile “studiile arata” sau “cercetarile arata” atunci cand se vorbeste despre beneficiile aduse de sexul facut in perioada de menstruatie. Nu ar fi dragut ca astfel de articole chiar sa cuprinda citatii sau linkuri catre sursele stiintifice de care tot vorbesc?

Afirmatiile vagi care sunt facute in privinta cercetarilor

In afara de afirmatiile vagi care sunt facute in privinta cercetarilor, cateva dintre aceste articole se bazau pe citate din partea expertilor in privinta sexualitatii care vorbeau despre modul in care neurotransmitatorii si hormonii eliberati in timpul unui orgasm au sanse sa prezinte unele efecte de reducere a durerii, dar si despre modul in care contractiile uterine in timpul unui orgasm pot sa ofere o usurare a crampelor.  Am vorbit cu unii dintre acesti experti pe mail in timp ce scriam acest articol si ei isi sustin afirmatiile facute.

In teorie, eu cred ca afirmatiile facute de ei sunt logice si ca probabil sunt si corecte. Cu toate acestea, nici unul dintre ei nu mi-a putut arata in mod specific nici unul dintre studiile care sa arate o asociatie directa intre activitatea sexuala in timpul perioadei de menstruatie si reducerea crampelor si a senzatiei de durere. Am cautat eu si pe cont propriu, dar nu am putut sa gasesc nici un studiu.

Lasă un răspuns