Cum să prepari un cappuccino perfect chiar la tine acasă? Rețete de cappuccino
Cappuccino este o băutură populară pe bază de cafea și lapte cu un gust delicios. Această cafea cu un strat generos de spumă de lapte se consumă fierbinte. Nu ai nevoie de prea multe ingrediente pentru a obține un cappuccino gustos, însă trebuie să știi cum să-l prepari.
Dacă deții un espressor cu duză de aburi, îți va fi foarte ușor să obții o băutură cu spumă de lapte. Însă, poți prepara un cappuccino bun chiar și fără un astfel de aparat. Totuși, vei avea nevoie de un mini-mixer ori de un recipient etanș pe care să-l poți introduce în cuptorul cu microunde.
Cum să prepari un espresso?
Espresso, băutura originară din Italia este, de fapt, un concentrat de cafea. Această băutură, dacă este preparată conform regulilor, are o aromă plăcută, și este perfectă pentru diminețile când îți lipsește energia.
Acest tip de cafea se poate prepara și fără espressor. Ai nevoie doar de o cafetieră italienească pe care să o poți pune pe aragaz. Pentru a obține un espresso bun, trebuie să folosești cafea de calitate și apă filtrată. Pune apa în cafetieră până ajunge la nivelul supapei, apoi umple filtrul cu cafea și tasează cu o linguriță. Pune cafetiera pe aragaz, la foc mic după ce închizi partea superioară, și oprește aragazul înainte să iasă tot lichidul din filtru.
Acest espresso se poate bea ca atare, sau se poate folosi la prepararea unei alte băuturi, cum ar fi cappuccino.
Cele mai bune rețete de cappuccino
Nu este deloc dificil să prepari un cappuccino delicios la tine acasă dacă ai la îndemână ingredientele necesare. Încearcă rețetele de mai jos:
Rețeta clasică, fără espressor
Cappuccino se poate prepara și fără espressor, ci doar cu un mixer mic sau un recipient cu capac (borcan) ce poate fi introdus în cuptorul cu microunde.
Ingrediente necesare:
- 1 ceașcă de espresso
- Jumătate de ceașcă de lapte integral rece
Mod de preparare:
Mai întâi va trebui să-ți prepari cafeaua espresso. Toarnă apoi laptele într-un recipient cu capac, dar ai grijă să nu umpli mai mult de jumătate din el. Închide recipientul și agită-l cu putere timp de 30 de secunde.
Când laptele devine spumos, deschide capacul și introdu recipientul în cuptorul cu microunde pentru 30 de secunde. Scoate apoi recipientul din cuptor și bate-l în partea inferioară astfel încât să elimine bulele mari.
De asemenea, poți încălzi ușor laptele, după care să-l amesteci cu un mini-mixer. Toarnă laptele în ceașca de espresso și pune spuma deasupra, apoi servește băutura obținută.
Rețeta clasică la espressor
Pentru această rețetă vei avea nevoie de un espressor și de o ceașcă de 200 ml.
Ingrediente:
- 50 ml espresso
- 150 ml lapte
Mod de preparare:
Toarnă espresso în ceașcă, apoi pregătește spuma de lapte, dar asigură-te că aceasta nu este prea groasă, ori prea compactă. Laptele trebuie să se încălzească și să se creeze puțină spumă. Amestecul de lapte se toarnă în espresso, însă spuma se păstrează și se așază deasupra, în mijlocul ceștii.
Cappuccino cu gheață
Pentru a prepara un cappuccino adevărat ai nevoie doar de espresso și spumă de lapte. Totuși, un cappuccino cu gheață ar putea fi foarte gustos.
Ingrediente:
- 50 ml espresso
- 150 ml lapte
- Câteva cuburi de gheață
Mod de preparare:
Pune cuburile de gheață într-un mixer electric și bate-le până se transformă în fulgi. Toarnă apoi 50 ml de espresso rece, laptele și spuma de lapte, apoi amestecă bine. Servește băutura imediat.
Cappuccino vienez
Această băutură servită în Viena este decorată cu topping de frișcă.
Ingrediente necesare:
- 20 ml espresso
- 45 ml lapte integral
- Cacao pudră
- Smântână lichidă
Mod de preparare:
Toarnă espresso într-o ceașcă pentru cappuccino, apoi spumează laptele folosind una dintre metodele descrise mai sus. Adaugă laptele și spuma obținută peste espresso. Scoate smântâna lichidă din frigider și bate-o bine cu telul sau cu mixerul pentru a obține frișca. Decorează cappuccino cu frișcă și cacao pudră.
Cappuccino cu scorțișoară
Acest cappuccino poate fi servit alături de prieteni.
Ingrediente:
- 250 ml espresso fierbinte
- 250 ml lapte fierbinte
- 1 vârf de cuțit de scorțișoară măcinată
- 2 linguri zahăr
- Ciocolată neagră, rasă
Mod de preparare:
Pune espresso, laptele, scorțișoara și zahărul într-un blender și amestecă la viteză mare timp de 10 secunde, ori până se formează o spumă. Toarnă băutura în cești și presară deasupra ciocolată rasă.
Cappuccino amaretto
Acest cappuccino cu gust intens este potrivit pentru ocaziile speciale. Din ingredientele date vei obține 4 cești de cappuccino.
Ingrediente:
- 400 ml espresso
- 4 linguri smântână lichidă
- 1 lingură cacao
- 4 picături extract de migdale
- 4 cuburi zahăr
- Frișcă îndulcită
Mod de preparare:
Pune smântâna la încălzit, dar asigură-te că nu fierbe. Toarnă câte 100 ml de espresso, o picătură de extract de migdale, un cub de zahăr și o lingură de smântână lichidă în fiecare ceașcă. Mixează ingredientele, apoi adaugă frișcă și cacao pudră.
Cappuccino creme brulee
Dacă îți place crema de zahăr ars, trebuie să încearcă această rețetă. Pentru a prepara un cappuccino creme brulee trebuie să folosești o mini-torță de bucătărie.
Ingrediente:
- 50 ml espresso
- 2 lingurițe zahăr alb
- 150 ml lapte integral
Mod de preparare:
Toarnă cafeaua espresso într-o cană termorezistentă, apoi pregătește spuma de lapte. Adaugă spuma de lapte în cana cu espresso și presară deasupra o linguriță de zahăr alb. Folosind mini-torța, caramelizează zahărul, apoi adaugă un alt strat de zahăr. Caramelizează-l și pe acesta, apoi servește băutura obținută.
Cum să obții cel mai bun cappuccino?
Dacă vrei să prepari cel mai gustos cappuccino, ține cont de următoarele recomandări:
- Folosește un espressor ori o cafetieră italienească pentru a obține baza de cafea. Băutura va avea o aromă mult mai intensă dacă vei folosi boabe de cafea proaspăt măcinate.
- Un cappuccino autentic conține 25% espresso, 25% spumă de lapte și 50% lapte fierbinte.
- Espresso preparat din cafea Arabica îi conferă băuturii un plus de finețe.
- Pentru a obține spuma de lapte utilizează un espressor cu duză de abur sau un mini-mixer.
Istoria băuturii cappuccino
Istoria acestei băuturi are legătură cu asediul Vienei din anul 1683. După ce turcii au fost înfrânți, polonezii și austriecii au luat tot ce au găsit în tabăra otomană, chiar și pungile de cafea. Această poveste are două variante. O versiune aparține călugărului capucin Marco D’aviano, cel care i-a urmărit pe turci și a observat cum prepară cafeaua. Însă, nu i-a plăcut gustul amar al băuturi, așa că a amestecat-o cu lapte. Mult timp, cappuccino a fost cunoscută drept cafea vieneză.
A doua variantă a poveștii este cea a unui polonez, despre care se spune că a învățat să prepare cafeaua pe vremea când era sclavul turcilor. Odată cu ridicarea asediului, acesta și-a recâștigat libertatea, a deschis o cafenea și a început să servească o băutură obținută din cafea și smântână lichidă.
Această băutură a fost denumită Kapuziner, după o mănăstire capucino situată în apropierea cafenelei. Chiar dacă nu vei reuși să faci din prima un cappuccino, după câteva încercări vei căpăta mai multă experiență și vei obține o băutură pe gustul tău.