Indatorarea Estului in fata Vestului – istoria se repeta

In ultima vreme se tot discuta de gradul de indatorare a tarilor din Europa de Est fata de tarile din Vestul Europei. Exista tot felul de negocieri si strategii intre toti jucatorii importanti in aceasta relatie: UE, FMI, tarile din Est, tarile din Vest etc.

Ceea ce este interesant si doresc sa subliniez este ca aceasta indatorare a Estului fata de Vest este un proces ciclic si nu reprezinta un eveniment nou si de sine statator.

In articolul anterior Ciclul Saturnian , indicator al evolutiei economico-politice a Romaniei am aratat existenta unui ciclu de aprox. 29-30 de ani care influenteaza modul in care Romania performeaza in relatie cu statele din jur si in special legat de gradul de indatorare.

Acest ciclu al lui Saturn influenteaza in aceeasi masura si intreaga zona a Europei de Est. Ideea este ca 2009 este foarte similar cu ani 1979-1980 atunci cand gradul de indatorare e Estului atinsese cote alarmante si a generat o criza destul de importanta.

Ca si exemplu va invit sa cititi un articol scris de Susan Woodard la data de 27 Sept 1979 si intitulat ‘Eastern Block Indebtedness to the West’ . Detalii puteti gasi aici  https://www.policyarchive.org/handle/10207/8907

„The primary preoccupation in international trade negotiations, once initial business contacts are cemented, centers on financial arrangements. Nowhere is this phenomenon more conspicuous than in East-West trade, where capitalist nations must deal with the
complex monetary systems of centrally planned economies. particularly intriguing aspect of these financial ties is the question of Eastern bloc indebtedness to the West and the United
States attitude toward continued credit extension. For the purpose of this discussion, the Eastern bloc is defined to include the countries of Poland, Romania, Czechoslovakia, Yugoslavia, Hungary, Bulgaria, East Germany, and the Soviet Union.”

Istoria se repeta…

Lasă un răspuns