Hăinuțe pentru botez
Imediat dupa ce bebelusul se naste, parintii si viitorii nasi ai copilului asteapta cu nerabdare botezul. Prin Taina Botezului, cel mic se curata de pacatul stramosesc. Dupa botez, copilul trebuie imbracat cat mai frumos, de aceea am decis sa scriu acest articol despre hainele necesare pentru botez.
Ce haine trebuie sa aduce nasii?
Nasii trebuie sa-i cumpere bebelusului trusoul pentru botez. Acest trusou include panza de botez, paturica, fasa, pantaloni, caciulite, bluzite, rochite. Nasii trebuie sa daruiasca trusoul in biserica pentru ca bebelusul sa fie imbracat cu acele hainute pentru botez cumparate de acestia.
Parintii spirituali ai copilului trebuie sa-i cumpere bebelusului o singura tinuta completa, returnand astfel parintilor un „nou” copil. Cand este adus la biserica, bebelusul este imbracat cu hainele cumparate de parintii lui, iar dupa ce este botezat, este schimbat in hainutele primite de la nasi.
Daca doresc, nasii ii pot cumpara copilului doua randuri de haine, insa ar fi bine sa se sfatuiasca cu parintii bebelusului.
La botez, orice copil are nevoie de paturica, scutec, body, pantofi sau botosei, dresuri, rochie (daca este fetita), pantaloni, bluzita, caciulita, costumas (daca este baiat).
Ce culoare vor avea hainele in care va fi imbracat bebelusul dupa botez?
Copilul va fi imbracat dupa botez in hainute albe, deoarece albumul simbolizeaza puritatea. Deoarece nu este o regula care sa oblige nasii sa imbrace copilul proaspat botezat in haine albe, multi folosesc culori pastelate precum roz, albastru, galben. Este totusi recomandat sa nu imbraci copilul in haine negre imediat dupa botez.
Pe ce ne bazam cand alegem hainutele copilului pentru botez?
Cand vine vorba de alegerea hainelor, parintii si nasii sunt cei care trebuie sa-si dea cu parerea. Acestia trebuie sa aleaga intre stilul simplu sau elaborat. Pentru fetite exista o multime de rochite scurte, lungi, cu tul, floricele, sclipici, iar pentru baieti sunt costumase cu cravata, cosume populare, camasute brodate.
Inainte de a alege hainele care ne plac, ar trebui sa tinem cont si de confortul bebelusului. Daca hainele sunt stramte si il strang, cel mic nu se va simti confortabil. De asemenea, trebuie sa tinem cont si de sezonul in care este botezat copilul, deoarece nu vom alege o rochita scurta pentru o fetita botezata intr-o luna rece.
Ce haine trebuie sa cumpere nasii pentru baita de a doua zi?
La baita de a doua zi, nasii trebuie sa vina cu ulei si sampon pentru bebelusi, prosop, paturica, pernuta, scutece, costumas si jucarii.
Nu uita!
Sfatuieste-te cu parintii inainte de a alege hainutele bebelusului. Acestia iti vor spune ce haine prefera si cate tinute doresc. Nu e OK sa cumperi hainute de botez fara sa vorbesti cu acestia, deoarece e posibil sa nu le convine si sa se lase cu supari. Este important ca bebelusul sa se simta bine, iar parintii stiu ce e mai bine pentru copilul lor, asadar, este indicat sa le ceri sfatul.
Bebelusii sunt foarte diferiti si au pielea super sensibila, asadar daca cumperi niste hainute de botez dintr-un anumit material, chiar daca sunt potrivite pentru un bebelus, pentru finutul tau poate ca nu sunt potrivite. Poate il irita sau mai rau, are alergie. Trebuie sa stea cateva ore in hainutele alea, asadar e bine sa tii cont de confortul bebelusului. De fapt, confortul este mai important decat eleganta: decat niste haine elegante inconfortabile, mai bine haine confortabile si mai putin elegante. Totusi, in zilele noastre exista o gramada de hainute de botez care le au pe amandou: sunt si elegante si confortabile, asadar chiar nu mai merita sa faci compromisuri.
Bumbacul sau bambusul? Care este cel mai bun material pentru hainutele de botez?
Ambele materiale sunt potrivite, insa bumbacul organic este cel mai potrivit material. Bumbacul nu este foarte usor de intretinut. Acesta necesita foarte multa apa si mult multa munca. Din acest motiv, multi producatori obisnuiesc sa foloseasca procedee chimice pentru a scadea cantitatea de munca care trebuie depusa. Aceste chimicale pot fi periculoase pentru copii, provocandu-le alergii sau iritatii. Din acest motiv, s-ar putea spune ca bambusul este un material mai bun. Bambusul este foarte usor de intretinut (practic creste singur) si este capabil sa se protejeze singur. In acelasi timp, bambusul nu consuma foarte multa apa si creste foarte repede – poate creste chiar pana la aproximativ 90 cm pe zi!
Totusi, pentru a aduce bambusul intr-o forma in care poate fi folosit pe post de material textil, procedeul foloseste multe chimicale. Pe de alta parte, bumbacul nu necesita niciun proces, acesta este nu material textil inca dupa recoltare. Asadar, daca nu s-au folosit procese chimice pentru intretinerea bumbacului. daca s-au folosit doar substante naturale organice si multa munca fizica pentru a-l intretine, obtinem astfel cel mai bun material pentru orice hainute de botez si orice alt tip de haine: bumbacul organic.