Final inscrieri in RAC 2019
Iata ca am ajuns si la finalul inscrierilor in Romanian Aquascaping Contest, editia I, 2014!
Am si cred ca toti cei implicati in organizare avem un sentiment placut, am ajuns sa terminam perioada de inscrieri. Parea atat de indepartat acest moment, atunci cand nici macar nu lansasem concursul ci doar incercam sa il punem cap la cap.
Am avut emotii, ne-am gandit ca poate nu veti fi la fel de entuziasmati precum am fost noi. Am avut bete puse in roate de catre minti mai putin luminate. Ne bucuram insa ca pana la urma ati realizat importanta acestui eveniment si v-ati inscris. Astfel avem energia si impulsul pentru a munci si la urmatoarea editie
Si sa trecem la date mai concrete.
Dupa ultimele inscrieri de ieri (si nu au fost putine) avem un total de 90 de bazine inscrise in concurs!
Acestea se impart in felul urmator:
– Acvarii marine = 9 acvarii
– Acvarii cu cichlidae = 15 acvarii
– Acvarii plantate
– Sub 100 litri = 29 acvarii
– Intre 100 si 300 litri = 26 acvarii
– Peste 300 litri = 11 acvarii
Credem ca sunt niste cifre frumoase pentru acvaristica din Romania, am avut surpriza in timp ce sortam inscrierile sa vad acvarii neprezentate pe forumuri.
Cu alte cuvinte, mica noastra comunitate acvaristica se intinde mai mult decat pare la suprafata.
Va multumim tuturor pentru participare! Multumim sponsorilor care au facut posibil acest concurs!
Si acum, asteptam hotararea juriului pentru a afla fericitii castigatori
Later edit: Pentru ca am fost intrebat, voi lamuri un aspect.
Toate acvariile inscrise in concurs vor fi afisate public pe site, odata cu clasamentul final, pe data de 1 august.
Easy carbo si Flourish Excel – rolul lor in acvariu
Easy carbo si flourish excel (de la seachem) sunt des folosite de catre acvaristi pentru a oferi carbonul necesar plantelor in lipsa unei instalatii de co2.
Va voi impartasi cateva detalii despre aceste substante, informatii acumulate citind pe internet.
Easy carbo (ca si Flourish excel) este un produs pe baza de glutaraldehida, mai exact un izomer polimerizat al acesteia, numit polycycloglutaracetal. Glutaraldehida este un compus organic (un dezinfectat folosit in domeniul medicinii mai ales), cu formula chimica CH2(CH2CHO)2. Aceasta adugata in apa si in prezenta luminii se descompune in elementele ce o constituie, mai exact carbon, oxigen si hidrogen.
Carbonul rezultat din aceasta reactie de descompunere este absorbit de catre plante, fiind folosit in formarea zaharurilor necesare plantei pentru crestere. Oxigenul si hidrogenul vor forma peroxid de hidrogen, ceea ce da efectul algicid pentru care unii acvaristi folosesc easy carbo in tratamentul algelor.
De fapt, unii colegi din breasla sustin ca acesta ar fi singurul efect notabil al acestor solutii, prin faptul ca ucide filmul microscopic de alge care creste pe suprafata frunzelor plantei (periphyton), astfel incat nutrientii din apa (inclusiv CO2) vor ajunge mai usor sa fie absorbiti de catre planta.
Trebuie mentionat ca uzul acestor substante, fie easy carbo sau seachem flourish excel, nu inlocuiesc folosirea bioxidului de carbon gaz, deoarece acestea se asimileaza prin procese diferite. CO2-ul este absorbit de planta si descompus de aceasta. Carbonul este folosit iar oxigenul este eliminat, astfel aparand cunoscutul proces de „perlare”.
Astfel, cele doua (easy carbo si CO2) sunt complementare si pot fi folosite impreuna, asigurand necesarul plantelor pe multiple cai.