Pastilele anticonceptionale
Ce sunt anticonceptionalele?
Asa cum specifica si denumirea lor, sunt pastile care impiedica aparitia unei sarcini. Aceste pilule au la baza anumite combinatii de hormoni feminini, in doze mici, cum ar fi estrogen si progesteron. Acesti hormoni actiuneaza precum hormonii naturali, doar ca au rolul de a inhiba actiunea acestora pe toata durata tratamentului. Cel mai intalnit hormon din aceste pastile este etinilestradiolul insa, exista pastile care contin alt hormon cu denumirea de estradiol.
Ce fac anticonceptionalele odata ajunse in corpul femeii?
Ele au rolul de a preveni eliberarea de ovule, actiune care are loc la ovulatie, in fiecare luna. De asemenea, pilulele ingreuneaza circulatia spermatozoizilor. Astfel, actiunea lor principala este de a evita aparitia unei sarcini nedorite. Un aspect important este faptul ce femeia care ia asemenea pastile va avea in continuare o sangerare lunara, dar nu va fi ca cea care are loc in mod natural.
Cate tipuri de anticonceptionale exista?
In functie de doza de estrogen, dar si de cea de progesteron care exista intr-o pilula, exista trei tipuri de pastile:
- monofazice- au aceeasi cantitate de hormoni, sunt in doze mici si au efecte secundare putine;
- bifazice- au o cantitate mai mare de progesteron. La inceputul foliei, acesta este intr-o cantitate mai mica, dar creste odata cu trecerea zilelor. Sunt recomandate femeilor care nu au o menstruatie regulata;
- trifazice- si acestea difera in functie de concentratia de progesteron care ajunge in organism. Si in cazul lor, este importanta respectarea ordinii in care se iau.
Cat de mare este concentratia de hormoni din aceste pastile?
Aceste pilule, in functie de hormonul feminin care exista in ele, pot fi:
- normodozate (50 de micrograme etinilostradiol)
- minidozate (30 de micrograme etinilostradiol)
- microdozate (20 de micrograme etinilostradiol)
Hormonul feminin are rolul de a echilibra ciclul menstrual, in cazul in care exista anumite neregularitati.
Este periculoasa administrarea lor?
In cazul in care aceste pastile sunt utilizate corect, ele pot avea o eficienta de 99,7%, conform unor studii care s-au facut in acest sens. Hormonii din pilule actioneaza intr-o maniera asemanatoare cu cea a hormonilor naturali. In cazul in care se iau conform instructiunilor, nu ar trebui sa existe probleme. Este adevarat faptul ca poate aparea o sarcina la 100 de femei, in primul an in care se iau aceste pilule.
Pilulele contraceptive au o serie de beneficii, cum ar fi:
- diminuarea crampelor menstruale;
- amelioreaza anemia;
- trateaza si amelioreaza sindromul ovarelor polichistice.
Se poate ingrasa cineva in urma administrarii pilulelor anticonceptionale?
Studiile care s-au facut in acest sens au demonstrat ca nu ar fi o legatura intre aceste pastile si acumularea de kg in plus. Acestea ar aparea din cauza unui stil de viata deficitar, stil care are la baza sedentarismul si o alimentatie nesanatoasa. Este adevarat ca exista anumite pilule care ar creste pofta de mancare. In acest caz, se recomanda schimbarea lor, dar numai cu acordul medicului.
Protejeaza aceste pilule de bolile cu transmitere sexuala?
Cu siguranta nu! Ele ajuta doar la prevenirea unei sarcini sau la reglarea ciclului menstrual. Singura metoda de prevenire a acestor boli a fost si ramane prezervativul. El este singurul care poate stopa transmiterea afectiunilor de natura sexuala si ginecologica. Prezenta sa este obligatorie in orice relatie, indiferent daca cuplul este stabil sau nu.
Care sunt principalele beneficii ale utilizarii pastilelor contraceptive?
- previn sarcina;
- regleaza menstruatia;
- pot ameliora durerile de spate si de burta;
- amelioreaza acneea si pilozitatea in exces.
Pana la ce varsta pot fi luate pastilele anticonceptionale?
Specialistii sustin faptul ca nu exista o limita de varsta in ceea ce priveste administrarea lor. Este recomandata pe toata durata ciclului menstrual, din momentul in care apare in adolescenta si pana la instalarea menopauzei.