Cu bacul pe Dunăre-n sus

M-am uitat aseară la emisiunea lui Gâdea, în care au fost invitaţi în platou patru elevi ce au obţinut rezultate excelente la bacalaureat. Erau fireşti, vii, inteligenţi, aveau un optimism nesimulat. Mi-am amintit de perioada în care eram şi eu la fel ca ei. Ba chiar erau ironici la adresa celor care sînt azi la guvernare. Toţi patru au declarat că după teminarea studiilor nu vor alege să plece definitiv din România. Tare aş vrea ca asta să se şi întîmple. Şi nu doar din pur altruism să facă asta, ci pentru că vor găsi aici o anumită doză de confort, ceea ce lipseşte aproape cu desăvîrşire în momentul de faţă în România.

E nedrept pentru societate ca după mulţi ani în care a susţinut educarea tinerilor săi, aceştia aleg să plece în alte ţări, lăsînd în urmă goluri care sînt acoperite din ce în ce mai greu. Pe de altă parte, e bine să nu ignorăm nici sumele care sînt investite în educaţie. Cînd România investeşte anual de aproape şapte ori mai puţin decît Polonia (nu intrăm în comparaţii cu Germania, Franţa sau alte state care nu-s de nasul nostru) pe educaţia unui elev, atunci să nu ne mirăm că rezultatele sînt astea. Şi care puteau să fie mult mai slabe dacă în toate judeţele s-ar fi folosit aceleaşi modalităţi de supraveghere.

Ochiurile năvodului sînt prea largi, în care doar peştişorii mai zdraveni reuşesc să rămînă, precum cei patru elevi din emisiunea lui Gâdea. Plevuşca, adică vreo 60% din tinerii absolvenţi, rămîn în balta mediocrităţii. Dar şi pentru ăştia există o speranţă. Îşi vor lua bacalaureatul la un moment dat, vor umple primăriile, consiliile locale, judeţene, administraţiile fiscale sau nefiscale, Parlamentul, guvernul. Şi, într-un final, vor face pui la Palatul Cotroceni. Circuitul firesc al tîmpiţilor în societate. Iar cei care chiar au muncit onest pentru a obţine rezultate, vor pleca cu bacul pe Dunăre-n sus.

Terra Nova este un serial stiintifico-fantastic transmis de cei de la FOX. L-am vazut si pot spune ca promite, scenariul este bun si chiar iti tine treaza atentia… dar inainte sa incepem discutia despre el, punem mai jos cateva fotografii cu una dintre actritele principale Shelley Conn cea care o interpreteaza pe Elisabeth Shannon.

Asa si dupa ce ne-am clatit ochii, sa revenim si sa mai si vorbim  despre acest serial. Serialul este creat de Kelly Marcel și Craig Silverstein.

Actiunea se petrece initial in viitor in anul 2149, unde Pamantul este aproape de disparitie datorita poluarii aerului si suprapopularii. Din aceasta cauza familiile erau obligate sa aiba maxim doi copii. In acest timp familia politistului Shannon nu respecta aceasta regula si este prins si inchis. Ajutat de sotie sa evadeaza ei pun la cale un plan pentru a se salva.

In Chicago este descoperita o ruptura in spatiu-timp ce trimite oamenii 85 milioane de ani inapoi in timp in perioada Cretacic, in prima colonie umana de cealalta parte a portalului. Familia Shannon reuseste sa treca  si sa se integreze in comunitatea ce poarta numele de Terra Nova. Dar abia acum incepe adevarata aventura…

Si voi incheia cu restul pozelor promise cu Shelley Conn.

Lasă un răspuns