violul-este-respingator

5 cele mai populare intrebari privind privind psihologia sexualitatii umane

In cadrul acestui articol, o sa raspund la 5 dintre cele obisnuite intrebari pe care mi le-au pus unii cititori in legatura cu sexul. Dupa cum poti sa vezi, exista o anumita tema comuna a acestor intrebari si anume: ce poate sa fie considerat normal atunci cand vine vorba de sex?

Dupa cum poate ca ai observat, eu incerc sa nu folosesc anumiti termeni, cum ar fi de exemplu “normal” sau “anormal”, atunci cand raspund intrebarilor puse de cititorii mei, pentru ca comportamentele si atitudinile sexuale sunt extrem de diverse si sa etichetez anumite practici ca fiind mai mult sau mai putin normale ar insemna sa judec oamenii. Scopul meu nu este sa judec; in schimb, scopul meu este sa le transmit cititorilor ceea ce are stiinta de spus in aceasta privinta si sa ajut oamenii sa aprecieze faptul ca, atunci cand vine vorba de sex, termenul de “normal” nu reprezinta doar un singur lucru.

Este un lucru normal sa am fantezii sexuale care implica sexul cu forta?

Poti sa stai linistita, deoarece conform ghidsex.ro nu esti prima persoana care sa isi puna astfel de intrebari. Cu toate acestea, inainte de a iti oferi un raspuns, permite-mi sa incep prin a spune ca eu incerc sa nu folosesc cuvantul “normal” prea des atunci cand descriu comportamentele sexuale ale oamenilor. Eu prefer sa vorbesc despre astfel de lucruri ca fiind mai mult sau mai putin obisnuite, pentru a evita orice mod de a judeca astfel de lucruri. Acestea fiind spuse, atunci cand vine vorba de sexul cu forta, acestea apar cu o anumita frecventa atat in randul femeilor, cat si al barbatilor si, prin urmare, nu este un lucru neobisnuit ca o persoana sa aiba astfel de fantezii.

Hai sa incepem prin a vorbi prima data despre fanteziile femeilor privind sexul cu forta. Dca stai sa analizezi toate cercetarile care au fost facute in acest sens, prevalenta de “fantezii ale violului” (sexul cu forta impotriva vointei unei persoane) este destul de mare, cu 31 pana la 57 de procente dintre femei care au astfel de fantezii. Printre acele femei care au astfel de fantezii, undeva intre 9 si 17 procente declara ca aceasta fantezie este una dintre cele mai frecvente fantezii pe care ele le au.

Desigur, trebuie sa tii cont de faptul ca natura exacta a acestor fantezii variaza foarte mult atunci cand vine vorba de nivelul si de tipul de forta folosita, fie ca rezistenta opusa este pe bune sau este prefacuta si tot asa mai departe. Prin urmare, aceste fantezii seamana foarte rar cu un viol si existenta lor nu ar trebui sa fie considerata drept o dovada a faptului ca femeile si-ar putea dori chiar sa fie violate in realitate. De asemenea, este foarte important sa iei in considerare faptul ca, in astfel de fantezii, persoana care are fantezia se afla in control.

Violul este un act complet respingator

Luand in cosniderare faptul ca, in lumea reala, violul este un act complet respingator, multi psihologi se intreaba de ce o femeie ar avea astfel de fantezii. Reflecta aceasta fantezie o experienta din trecut? Foarte putin probabil. Femeile care au fantezii privind violurile nu sunt mai predispuse sa fi fost victimele unui viol in trecutul lor decat femeile care nu au astfel de fantezii. O alta teorie foarte obisnuita este faptul ca femeile au fantezii privind sexul cu forta decat sexul consensual ca un mod de a face fata rolurilor de gen din societate, care restrictioneaza sexualitatea feminina.

Cu alte cuvinte, in timp ce o fantezie cu sexul de buna voie poate sa scoata la iveala sentimente de vina personala pentru ca femeie participa la propria ei gratificare sexuala, sexul cu forta poate sa nu induca astfel de sentimente , pentru ca ea este luata impotriva vointei ei si, prin urmare, nu poate sa fie invinovatita pentru ceea ce se intampla. Cu toate acestea, cercetarile nu au scos la iveala dovezi care sa sustina aceasta teorie.

In schimb, o explicatie care pare sa fie cea mai plauzibila sugereaza faptul ca fanteziile privind sexul cu forta sunt pur si simplu un produs secundar al faptului ca unele femei sunt mai deshcise fata de experientele de natura sexuala. Femeile care au cele mai pozitive atitudini fata de sex si au cele mai multe experiente sexuale au, de asemenea, si cele mai multe fantezii de natura sexuala si, pe masura ce cerste numarul de fantezii creste, creste si tipul de continuturi din cadrul acestor fantezii. Prin urmare, fanteziile cu sexul fortat pot sa fie pur si simplu un semn al unui repertoriu sexual mai larg.

Fanteziile cu sexul cu forta intalnite in randul barbatilor

Cum ramane cu fanteziile cu sexul cu forta intalnite in randul barbatilor? Barbatii chiar au astfel de fantezii, de a fi fortati sa faca sex, dar nu la fel de des ca si femeile. In schimb, atunci cand barbatii au fantezii privind sexul cu forta, ei de obicei forteaza sexul asupra altei persoane  in loc ca sexul sa fie fortat asupra lor. Studiile au scos la iveala faptul ca intre 13% si 54%  dintre barbati au fantezii privind fortarea femeilor de a face sex.

In explicarea motivelor pentru care unii barbati ar putea sa aiba astfel de fantezii, cercetatorii au speculat faptul ca ar putea sa fie vorba de rolurile traditionale de gen, de dominanta masculina si de supunere feminina; in mod alternativ, poate sa fie vorba ca aceste fantezii joaca rolul unui mecanism psihologic de afirmare a dezirabilitatii sexuale a barbatilor si de putere, in sensul ca aceste fantezii implica in mod obisnuit ca femeile sa opuna o anumita rezistenta la inceput, dar eventua se excita si cedeaza.

Dupa cum poti sa vezi, fanteziile cu sexul cu forta sunt un lucru intalnit destul de des atat in randul femeilor, cat si al barbatilor. In final, ar trebui sa subliniez faptul ca, desi studiile de mai sus au fost facute asupra babratilor si femeilor heterosexuale, sexul cu forta sunt totusi o fantezie obisnuita si in randul persoanelor gay si a lesbienelor.

Comments 1

Lasă un răspuns